En blogg om Oslos byutvikling

Gratulerer til Kuben

Anders foran KubenI dag ble Kuben yrkesarena på Økern kåret til vinner av Oslo bys arkitekturpris for 2014. En verdig vinner. Skolen er bygget i industriområdet på Økern som et av de første grepene i det som om noen år vil fremstå som en total transformasjon av området. Det er et spenstig og utradisjonelt grep som er gjort for skolen som rommer viktige deler av den yrkesfaglige opplæringen i Oslo.

Oslo bys arkitekturpris er Oslos tøffeste arkitektkonkurranse, hvor hvem som helst kan nominere prosjekter som er ferdigstilt året i forveien. Prisen deles ut for tolvte gang i år.Prisen er en årlig kommunal hederspris som kan gis til alle typer byggverk og bygde omgivelser som bidrar til å heve, utvikle og fornye den estetiske kvaliteten på stedet.

Kandidatene vurderes på bakgrunn av om de representerer:

  • Nyskapende og fremragende arkitektur/landskapsarkitektur
  • Høy kvalitet på både konsept og gjennomføring
  • At bygg eller anlegg er et tilskudd til Oslo by og dens utvikling: estetisk, funksjonelt eller kulturelt

Foreslåtte prosjekter vurderes av Rådet for byarkitektur, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Rådet nominerer kandidater til pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen som avgir sin innstilling til forretningsutvalget.

Selv synes jeg det har vært vanskelig å bestemme seg for en vinner i år. Det har vært såpass mange gode kandidater, som også har bestått av mange ulike typer prosjekter. Eksempelvis synes jeg det har vårt ekstra spennende å se nærmere på de nye parkene i Groruddalen i år; Verdensparken og Grorudparken. Dessverre nådde ingen av de helt opp, men deres deltakelse og kåringen av Kuben til vinner mener jeg er med på å sette Groruddalen på Oslos arkitekturkart. Dette er et område som etter den store utbyggingen på 70- og 80-tallet har fått liten oppmerksomhet knyttet til byutvikling. I årene framover vil mye måtte skje i Groruddalen, og jeg håper prisutdelingen i dag er et signal om kommunens ambisjoner for den videre utviklingen i Groruddalen. Kuben er den første vinneren av prisen fra Groruddalen. La oss håpe det ikke blir den siste!

Det er også på sin plass å nevne de to prosjektene som fikk hedrende omtale.

Gregers Grams vei 13 har på en flott måte vist hvordan man kan fortette en eneboligtomt med fem nye boenheter, samtidig som man sørger for gode bokvaliteter for både de som flytter inn og for naboene. Det er et tankekors at prosjektet ikke ville ha latt seg gjennomføre med de innskjerpede reguleringsbestemmelsene i småhusplanen (krav til å beholde store trær, terrengendringer og krav til at garasjekjeller må ligge under boligen).

The Green House i Dælenggata 36 er et spennende infill-prosjekt på Grünerløkka som viser hvoirdan vi kan utnytte byens trange og «umulige» tomter. Her har man bygget spennende og flotte boliger på en eksemplarisk måte. Prosjektet er sykkelbasert, og på taket har man også funnet plass til gode takhager med flott utsikt over byen. Her kan man slå opp en hengekøye eller et telt for å huse svigemor eller andre gjester som kommer på besøk. Om du tar en kikk på den flotte grønne fasaden vil du også se at det er funnet plass til noen egne ett-roms fuglekasser. Også her skal noen allerede ha funnet seg godt til rette.

Alle prosjektene viser hvordan Oslo på en unik måte kan løse utfordringene vi står overfor i årene framover.

Fra 2002 til 2009 hadde Oslo bys arkitekturpris et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye prosjekter.

Tidligere vinnere av prisen er:

2013 Nedregate 5-7

2012 Parkveien 5b-c

2011 IFI2 – Informatikkbygg Universitetet i Oslo

2010 Lærernes Hus – Utdanningsforbundets konferansesenter

2009 Sognsveien barnehage

2008 Gyldendalhuset

2007 Urbygningen (Domus Academica), Universitetet i Oslo

2006 Villa Korsnes, Ekerlyveien 5 E

2005 Pilestredet Park

2004 Oslo Spektrum

2003 Christiania Torv

2002 Grünerløkka studenthus (studentsiloen)

Foreløpig ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>